Znojmo, 2.12.2022

Popáté se dnes Nemocnice Znojmo zapojila do akce 450 ml NADĚJE. V rámci náboru prvodárců dnes přišlo 45 zájemců. Krev darovali a my jsme mohli mezi prvodárci přivítat 33 z nich. 

Ze 45 zájemců, kteří se dnes dostavili na Hematologicko-transfuzní oddělení znojemské nemocnice, darovalo krev 33. Některým to bohužel ze zdravotních důvodů nebylo umožněno, většinou z důvodu špatného krevního obrazu. Dnešního náboru se zúčastnily několik partnerských párů, které se navzájem podpořily v přesvědčení, že darovat krev je ta správná věc. Výjimkou na těchto akcích nejsou ani skupinky studentů, letos zavítali studenti Gymnázia, Střední pedagogické školy, Obchodní akademie Znojmo. Mezi dárci nechyběli ani zaměstnanci nemocnice či zástupci samosprávy.  Nesourodá skupina osob různých profesí, věku, zájmů, ale se společnou vidinou a cílem – darovat kousek sebe a snaha nám pomoci zachraňovat lidské životy. Krev darovalo celkem 19 mužů a 14 žen.

Nikdo nikdy neví, kdy bude krev či léky z jejich složek vyrobené bude potřebovat. „V minulých dnech byl hospitalizován osmdesátiletý pacient, který měl úraz na elektrokoloběžce a ráno před úrazem užil léky na ředění krve. Jelikož byla operace neodkladná pro špatné prokrvení nohy a nedostatečně se mu srážela krev, bylo nutné mu podat lék vyrobený z lidské plazmy, který navodil pro danou situaci přijatelné srážení krve a umožnil operaci,“ uvedl Jan Simonides, primář Hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Znojmo. V tuto chvíli se pacient hojí a operatéři mu končetinu zachránili. „Díky všem našim dárcům, krve a plazmy, z níž se tyto léky vyrábí. Jsou pouze 4 státy v Evropě, které jsou soběstačné v produkci lidské plazmy, ČR, Maďarsko, Rakousko a SRN. Evropa 40 % plazmy dováží z USA,“ doplnil primář Simonides. Plazma odebraná z privátních aferetických center se do ČR v podobě léků nevrací. V nemocnicích jako je naše se po vyrobení tyto léky vrací zpět a jsou k použití pro naše pacienty.

„Snažíme se, aby prostředí, kam přichází dárci bylo příjemné a aby se k nám dárci opětovně vraceli nebo aby k dárcovství přivedli své kolegy, kamarády nebo rodinné příslušníky, což vůbec není ojedinělý případ. Všem, kdo se rozhodli a rozhodnou darovat krev, opravdu srdečně děkuji,“ uzavřel Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Projekt 450 ml NADĚJE je primárně zaměřen na získávání bezplatných prvodárců krve pro transfuzní oddělení nemocnic po celé České republice. O poděkování dárcům se postarali partneři projektu. Letos prvodárci obdrželi např. čerstvé bylinky, microgreens, víno a řadu voucherů.